Thursday 19 February 2015

Resepi ringkas sambal tumis udang petai

Teks : Maizatul Sharin Mohamad Mokhtar
Entri 9

Assalamualaikum ..Salam Jumaat penghulu segala hari

Hari ini memandangkan hari cuti dan sebelum kami sekeluarga pergi bercuti ke Bagan Lalang (hehehe dekat aje, nak kurangkan kadar kesesakan jalan raya) aku merajinkan diri untuk memasak.

Masuk dapur, bawang kecil tak ada. Hmm ganti ajerla dengan bawang besar. Tidak jadi masalah. Tidak perlu terikat sangat dengan resepi . Maka inilah bahan bahannya :
bawang besar, asam jawa, seulas bawang putih, cili kisar dan gula kabung (ganti gula putih)

Udang
Kisar bawang besar, bawang putih dan cili kisar
Panaskan minyak

Tumis bahan yang dikisar. Masukkan gula kabung
Tumis sampai pecah minyak (macam ni)

Masukkan udang

Petai sedia untuk dimasukkan

Masukkan petai dalam udang dan masukkan garam.
Siap untuk dihidangkan
Memandangkan ramai yang dah lapar, aku tidak sempat menghias (hehehe). Tapi inilah juadah kami di hari cuti ini. Selamat Menjamu Selera


Sekian Wassalam

No comments:

Post a Comment